Det som människor vanligen reagerar på idag är gluten eller komjölk. Reaktion mot mjölkprotein kan till exempel visa sig som konstant svullen buk, eksem, finnar (bölder), nässelutslag och rodnader. Man vet inte hur många människor som har dessa besvär, men bedömningar från sjukvården anger mellan två och 20 procent. Men då upptäcks långt ifrån alla matallergier i sjukvårdens pricktester, eftersom de endast testar för IgE – omedelbar överkänslighetsreaktion.
Det finns flera skäl till att matallergier och matintolerans ökat stort de senaste decennierna. Förr åt man grovbröd och fullkornsprodukter av råg och korn, medan vi nu äter raffinerade vetemjölsprodukter på ett sätt som vi aldrig tidigare gjort – i snitt runt ett kilo vetemjöl per vecka. Dessutom är det ”förädlat” för att få klistrigare egenskaper (mer gluten) för att fungera bättre i industribakningen.
Tänk efter själv – om du blandar vetemjöl och vatten får du klister, och hur bra är det för kroppen? Dessutom är det stor skillnad på bröd och bröd, och näringsrika fullkornsbröd gjorda med surdeg är betydligt bättre för kroppen än sega limpor och vitt bröd.
Mjölken du köper i affären är långt ifrån naturlig. Den har pastöriserats vid mycket hög temperatur, vilket skadar mjölkproteinernas struktur (denaturerar dem). Den fetthomogeniserats genom att pressas genom ett finmaskigt nät för att finfördela fettet, och de pyttesmå fettmolekyler som bildas kan passera tarmen ut i blodomloppet och orsaka allergier.
Du kan undvika det senare problemet genom att köpa gammaldags mjölk som inte har homogeniserats. Dessutom är komjölk en näringsdryck avsedd för snabbt växande kalvar, och den har en helt annan sammansättning än modersmjölken. Nederst finns bra och nyttiga mjölkalternativ.
Lagrad ost är kompakt som ett kitt och den svenska ”nationalrätten” bröd och ost blir lite som att äta klister och kitt. Det måste vara svårsmält även för den hälsosammaste kroppen, och på sikt, sakta men säkert sätta igen kroppen om man äter det varje dag. Färskost har helt andra egenskaper och därför är det lättare för kroppen att smälta.
Det som komplicerar saken är att man kan ha ätit något hela livet, men plötsligt tål man det inte längre. Av någon anledning klarar kroppen inte av det utan reagerar negativt. Lägg därför märke till när du reagerar även på det som du alltid ätit. Respektera det – i stället för att ignorera det.
Jag har sett otaliga exempel på människor som blivit av med inflammation och svullnader i tarmen när de tagit bort allt gluten och/eller mjölkprodukter ur kosten. Samtidigt har de gått ner i vikt rejält.
Min farbror lade om kosten helt på min inrådan när han var 81 år och tog bort socker och bröd, och åt mycket mer grönsaker samt tillskott av omega 3-fettsyror, vitaminer och mineraler. Han promenerar varje dag och gick rätt snappt ner 12 kg och blev av med sina hjärtbesvär. Hans läkare var till och så klok att han sa att ”om du går ner 10 kg kan du sluta med medicinerna”. Det var för fem år sedan och han mår fortsatt mycket bra. Det är aldrig för sent att göra något!
Människorna som levde på stenåldern åt betydligt mer varierat än vad vi gör i dag. Frukt, grönsaker, nötter och bönor stod för 65 procent av kaloriintaget och gav 100 gram fiber varje dag – vilket är fem gånger mer än dagens rekommenderade nivå. De fick i sig sådana mängder av vitaminer, mineraler och antioxidanter som vi i dag endast får genom att ta kosttillskott. Modern forskning har visat att de som äter mycket frukt och grönsaker har betydligt lägre andel degenerativa och kroniska sjukdomar.
Hela 65 procent av vårt energiintag består i stället av ”ny” föda – spannmål, mjölk, socker, sötningsmedel, processade fetter och alkohol. Spannmål och bröd kom för bara 10 000 år sedan och är i ett genetiskt perspektiv en helt ny – och icke-artegen – föda för oss.
Mjölk är mer än komjölk
I dag finns det ett flertal varianter av mjölk. Det finns havremjölk, rismjölk, sesammjölk, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, quinoamjölk, getmjölk med flera. Om du inte redan har gjort det, köp hem och pröva några av dessa. De är ju också processade, men du kan göra egen mjölk genom att till exempel finfördela skalad mandel eller sesamfrön med vatten (proportion 1:4) i en mixer och sila av vätskan − mandelmjölk eller sesammjölk. De är mycket näringsrika med hög proteinhalt.
Informationen här är hämtad från ”Sannas Matbok” -
Text: Sanna Ehdin
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar