torsdag 8 maj 2014

Sockerberoende?


Forskare har under många år talat om socker som ett gift för kroppen. Andra hävdar att det inte är så farligt. Kan båda ha rätt? Ja, absolut! Det beror på vad – och vem! – de tittar på.

Är du sockerkänslig och/eller sockerberoende?
För vissa människor är socker mycket farligt och för andra inte fullt så farligt. Stora mängder är inte nyttigt för någon, men många kan nyttja sötsaker måttligt utan negativa konsekvenser. 
Detta är viktigt att inse. På samma sätt är det ju med alkohol: stora mängder är inte bra för någon, men många kan dricka måttligt och med övervägande positiva effekter. Andra måste avstå helt för att inte duka under.


Olika påverkan på olika människor

Vi har nämligen lika unik kroppskemi som vi har unika fingeravtryck. Den enes föda är den andres gift, sade en stor tänkare för länge sedan. Det vi äter påverkar hela vårt mående, men på olika sätt för olika människor. 
Somliga blir "höga" av kaffe. Somliga kan inte äta mer än två rutor choklad utan att må illa, andra klarar helt enkelt inte att sluta när de väl börjat. Detta har ingenting med karaktär att göra. 
Däremot kan vi påverka hur våra gener uttrycker sig en hel del genom den livsstil vi väljer. Grundförutsättningarna i form av den egna, ärvda biokemin spelar dock den största rollen. Flera forskare hävdar att vi kan påverka 70% av genernas sätt att uttrycka sig.


Några parallella exempel:

Om du är född med en känslighet för hjärt-kärl-sjukdomar, så kan du genom din livsstil utlösa dessa sjukdomar i sin värsta form. Men om du vet om riskerna och lever sunt, t ex genom att minska stress och rökning, kan du minimera riskerna att ta skada i kärl och hjärta. Ett annat exempel är åldersdiabetes, diabetes typ II, som är en välfärdssjukdom utlöst av felaktiga kostvanor. Om du vet att du har sjukdomen i släkten, kan du skaffa dig kunskap om hur du bör leva för att undvika att utlösa sjukdomen, eller att leva ett bra liv fast du har den. 
På samma sätt är det med sockerkänslighet. Idag vet vi att vissa av oss får en oönskad reaktion i kroppen vid intag av socker i alla former. Det raffinerade sockret går snabbt ut i blodet och utlöser en motreaktion i form av för hög insulinnivå. Reaktionen är snabb och stark och orsakar svängningar i balansen av kroppens signalsubstanser. Det är som att hälla jetbränsle i en traktor: den mår inte bra.


Vad är då socker?

Jo, förutom strösocker och sockerbitar så är det t ex honung, fruktsocker, mjölksocker, farin och råsocker. Även andra raffinerade produkter som vitt vetemjöl, vitt ris etc omvandlas av kroppen till socker och ger samma effekt. Det handlar om ämnen som ger ett snabbt ökat blodsocker.

Självdiagnostest 

Testa dig själv genom att svara på dessa s k Screeningfrågor för sockermissbruk och sockerberoende. OBS! Tänk på att "sötsaker" kan ersättas med bröd, mackor, kaffebröd, pasta, flingor och dylikt.
  • Har du, under senaste året, någonsin ätit mer "sötsaker" än du tänkt dig och/eller fortsatt använda "sötsaker" när du inte tänkt dig det?
  • Har du, under senaste året. försummat några av dina vardagliga åtaganden på grund av att du ätit för mycket "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, känt att du vill eller behöver ändra ditt sätt att äta eller handskas med "sötsaker"?
  • Har någon, under senaste året, t ex familj eller vänner, klagat på hur mycket eller när du äter "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin varit helt upptagen av tankar på när du skall få äta eller köpa "sötsaker"?
  • Har du, under senaste året, någonsin använt "sötsaker" för att lindra känslomässigt obehag, såsom nedstämdhet, ilska eller tristess?
Med fyra eller flera positiva svar finns en stor risk att du utvecklat ett missbruk eller beroende




Hjärnan - biokemisk bakgrund
Raffinerade kolhydrater, som ger en snabb energikick, har på bara ett par generationer smugit sig in som en viktig beståndsdel i massor av livsmedel. Inte minst s k light-produkter ersätter ofta fettet med socker, risstärkelse eller andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl eller pasta. För många blir effekten raka motsatsen till "light".
Ända upp till 75 procent av oss har en medfödd ärftlig känslighet för raffinerat socker, dvs vid intag av sockerhaltig föda svänger blodsockret kraftigt. En fjärdedel av dessa är extremt känsliga. 
För oss sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens krav är obevekliga. 


Socker påverkar signalsubstanserna

Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig tillfälligt bättre, men blodsockerhalten åker jojo. 

Humörsvängningar

Sockerkänsliga kan vara både under-, normal- och överviktiga. De kan vara matmissbrukare men behöver inte vara det. Att vara sockerkänslig innebär att ha ett obönhörligt sug efter fel slags mat, som i sin tur leder till kraftiga humörsvängningar och låga energinivåer. Den sockerkänsliga blir något av en "Dr Jekyll och Mr Hyde". Ena stunden kan hon ha depressioner och/eller aggressioner, vara våldsam, oförutsägbar, glömsk och impulsiv. Hon kan ha kort stubin, vara virrig och ofokuserad och prata mycket och fort. Men hon kan också vända på en sekund och visa sig kreativ, klarsynt, charmig, energisk, lekfull och kärleksfull. En sådan person är det jobbigt både att vara och att leva med. 


Snabba kolhydrater – hög insulinnivå


Det här med mjöl och pasta kan kräva sin förklaring. De består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos - precis som sockret. Två och en halv deciliter pasta ger samma effekt som tio rågade teskedar rent socker. 

När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan. 
Vid stora svängningar i hjärnans näringstillförsel – hjärnan kan inte lagra sitt bränsle, glukos – stiger också halten av stresshormonet cortisol. Detta skapar ännu mer obalans. 


Blodsocker- och hormonsvängningar…



Kombinationen av svängande blodsocker, låg halt av betaendorfin – som bland annat styr självkänslan – och låg halt av "må-bra-hormonet" serotonin får oss att må både fysiskt och psykiskt dåligt. 

Att i det läget orka med att hålla diet eller motionera är ofta omöjligt. Hurtfriska kommentarer om att ta sig i kragen och börja motionera är grymt mot en sockerberoende. De visar bara att den som säger det inte begriper hur det här fungerar – vilket i och för sig är förståeligt eftersom hans/hennes egen kropp inte alls reagerar på samma sätt 



… kräver en kombination av återgärder



För att komma ur den här härvan av blodsocker- och hormonsvängningar krävs en kombination av åtgärder. Kunskap om hur min egen kropp fungerar är en viktig del. God mat utan raffinerade kolhydrater är en annan, träning för tanke, känsla och kropp är en tredje del. 

Vi ser det också i högsta grad som ett andligt bristtillstånd, där uppgivenhet är det allvarligaste symptomet. Här gäller det att tillföra andlig energi i många olika former. 
Många behandlingsmodeller ser bara en eller två delar av det här problemet. Vi har en holistisk syn och hävdar att sjukdomen måste angripas ur alla synvinklar samtidigt. 


Hjärnans belöningssystem



Det fysiska beroendet skapas i hjärnans belöningssystem och fungerar på exakt samma sätt vare sig drogen utgörs av socker, nikotin, alkohol, tabletter, eller till och med olika handlingar som shopping, risktagande, spel, arbete mm

För att förstå vad det egentligen är som händer behöver vi ta en titt på hur hjärnans olika celler talar med varandra. Jämförelsen med ett telefonsamtal kan hjälpa till att förklara det. 


Drogerna ger vår hjärna falska order


När vi talar i telefon förvandlas vårt tal till elektriska signaler, som färdas genom tråden - och sedan förvandlas till tal igen i mottagarens telefon. När hjärnans celler talar med varandra, handlar det om elektriska signaler, som förvandlas till kemiska signaler, för att sedan bli elektriska signaler igen i nästa cells nervända. Detta sker i det som kallas axonen,dvs den punkt där två cellers yttersta nervändar möts. Och det är just här drogerna ger sig in och trasslar till signalerna för oss, genom att störa vår kommunikation och ge vår hjärna falska order


Dopamin - glädjemolekylen


'Drogerna påverkar många olika signalsubstanser. Några av de vanligaste är serotonin, betaendorfin och adrenalin. Men det ämne som gör oss beroende - åtminstone tyder de senaste årens forskningsupptäckter på det - är dopamin. 

Dopamin är hjärnans glädjemolekyl, det ämne som gör att vi mår bra och livet leker. Om vi äter när vi är hungriga, söker upp värme när vi är frusna, går på toa när vi är nödiga eller uppfyller något annat av vår kropps elementära behov, då belönar vi oss själva med en dos dopamin. Det känns skönt. 
När vi löst en svår uppgift på jobbet, köpt något vi behöver till ett bra pris eller lagat något trasigt därhemma känner vi tillfredsställelse. Åter är det hjärnan som sprider ut lite dopamin. 
När vi lever i goda relationer med människor runt omkring oss, när kärleken blommar upp, när vi tar hand om våra barn eller när vi upplever ett andligt möte - då är dopaminet också inblandat. Det ger oss glädje och tillfredsställelse. 


Genväg till njutningen

Exakt samma känsla kan droger framkalla på kemisk väg. De går direkt in i axonen och höjer dopaminhalten. Hjärnan luras att ge kroppen en belöning som den inte gjort sig förtjänt av. 
En del droger stimulerar nervändarna att sända ut extra mycket dopamin. Andra imiterar dopaminet och lurar den mottagande nervändan att tro att den fått en signal, fast ingen sänts ut. Åter andra stör återtransporten av signalsubstansen, så att signaleffekten inte klingar ut som den ska. Effekten blir i vilket fall som helst densamma: en övertydlig signal. Det är som att skrika ett meddelande i örat på någon.


Effekter som gör oss beroende


Detta får tre effekter som samverkar till att göra oss beroende:
  • Minnet av den sköna upplevelsen får oss att ta drogen igen för att få samma belöning.
  • Vi kommer efterhand att glömma bort de "naturliga" sätten att få belöning, eftersom det är jobbigare och tar längre tid. Det är som att trampa upp en genväg i en skog: ju oftare man går den nya stigen, desto lättare blir den att hitta. Samtidigt växer gamla stigar igen när de inte används längre, och till slut ser man dem inte alls.
  • Hjärnan anpassar sig till överstimulansen genom att "skruva ner mottagningen", så att det ständigt krävs högre doser för att uppnå samma effekt. Fysiskt sker det genom att det bildas nya dopaminreceptorer för att svara upp mot överdosen. Sedan finns de receptorerna kvar, och när dopamin inte tillförs på nytt i lika hög grad som tidigare, tolkar de det som en brist på dopamin, och detta ger en massa obehagliga symptom.
    .

    Dopaminbrist ger abstinens

    I svåra fall av abstinens påminner symptomen om de hos en patient med Parkinsons sjukdom, som uppkommer när kroppen har för lite dopamin. 
    Parkinsons sjukdom innebär att kroppens förmåga att producera dopamin är för liten, medan drogberoende innebär att kroppens efterfrågan på dopamin blivit högre än normalt. Symptomen, till exempel svårighet att kontrollera sina lemmars rörelse, blir därför likartade. 
    Sett mot den här bakgrunden är det inte så konstigt att "sockerråttorna" också löper ökad risk att bli alkoholister och narkomaner. Redan från barnsben har deras hjärna reagerat annorlunda på socker, vilket orsakat en "ombyggnad" av hjärnans belöningsbanor. Genvägen är väl upptrampad. Sötsakerna är det första steget på vägen mot tyngre droger – och de är därmed också ofta den sista och svåraste drogen att göra sig av med. 


Ett gift för kroppen

Om effekterna på hjärnan är lika för alla slags missbruk, så kan effekterna på kroppen ta sig de mest olika uttryck för olika slags missbruk. Men att sockret är skadligt på många olika sätt råder det ingen tvekan om 
Dr Nancy Appleton i Kalifornien, USA, m fl, har genom studier av patientjournaler och forskningsresultat i medicinska tidskrifter summerat en del av sockrets skadeverkningar på kroppen. Listan visar en rad skadeverkningar på kroppen som Dr Nancy Appleton funnit att man i högre eller mindre grad kan koppla till sockrets negativa effekter: 
Socker kan försvaga immunförsvaret 
Socker kan irritera mineralbalansen i kroppen 
Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, sjuklighet och koncentrationssvårigheter hos vissa barn 
Socker kan orsaka dåsighet och nedsatt aktivitet hos vissa barn 
Socker kan påverka barnens betyg i negativ riktning 
Socker kan bidra till en höjning av triglyceriderna 
Socker bidrar till sämre motstånd mot infektioner av bakterier 
Socker kan orsaka njurskador 
Socker kan orsaka krombrist 
Socker kan orsaka kopparbrist 
Socker hindrar kroppen från att ta upp kalcium och magnesium 
Socker kan leda till cancer i brösten, underlivet, prostatan och ändtarmen 
Socker kan orsaka cancer i tjocktarmen, särskilt hos kvinnor 
Socker kan vara en riskfaktor för cancer i gallblåsan 
Socker kan ge felaktigt fasteblodsocker 
Socker kan försämra synen 
Socker ger förhöjd insulinnivå, vilket kan leda till förträngningar i artärer. 
Socker kan orsaka hypoglycemi (för lågt blodsocker) 
Socker kan orsaka sur mage 
Socker kan öka adrenalinnivån hos barn 
Sämre förmåga att uppta socker är vanlig hos folk med tarmsjukdomar 
Socker kan påskynda åldrandet och orsaka rynkor och grått hår 
Socker ger försämrad tandstatus 
Socker orsakar övervikt och fetma 
Högt sockerintag ökar risken för Crohn´s sjukdom och sår i tarmväggen 
Socker kan orsaka inflammerad mag-tarmkanal 
Socker kan orsaka ledbesvär 
Socker kan orsaka astma 
Socker kan orsaka candidiasis (överväxt av Candida Albicans i mag-tarmkanalen) 
Socker kan leda till gallsten 
Socker kan leda till njursten 
Socker kan orsaka kärlkramp 
Socker kan orsaka blindtarmsinflammation 
Socker kan förvärra symptomen på multipel skleros (MS) 
Socker kan indirekt orsaka hemorrojder 
Socker kan orsaka åderbråck 
Känsligheten för socker förstärks hos kvinnor som äter p-piller 
Socker kan leda till tandlossning 
Socker kan bidra till benskörhet 
Socker bidrar till sur saliv 
Socker kan leda till nedsatt insulinkänslighet 
Socker kan hämma tillväxthormon 
Socker höjer kolesterolhalten 
Socker kan höja det systoliska blodtrycket 
Socker kan ändra proteinstrukturen så att proteinupptagningen hämmas 
Socker orsakar födoämnesallergier 
Socker bidrar till uppkomsten av diabetes 
Socker kan leda till blodförgiftning vid graviditet 
Socker kan bidra till eksem hos barn 
Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar 
Socker kan förändra DNA-strukturen 
Socker kan orsaka grå starr 
Socker kan orsaka lungemfysem 
Socker kan orsaka åderförkalkning 
Socker kan orsaka bildande av fria radikaler i blodbanan 
Socker sänker enzymernas förmåga att fungera 
Socker försämrar vävnadernas elasticitet 
Socker kan få leverceller att delas, vilket ökar leverns storlek 
Socker kan öka fettmängden i levern 
Socker förstorar njuren och kan orsaka sjukliga förändringar i den 
Socker kan överbelasta och skada bukspottkörteln 
Socker leder till vätskeansamlingar i kroppen 
Socker kan orsaka förstoppning 
Socker kan orsaka närsynthet 
Socker kan skada kapillärväggarna 
Socker kan göra att akillessenan blir skör 
Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän 
Socker kan orsaka försvagade delta-, alfa- och thetavågor i hjärnan, vilket kan försämra förmågan att tänka klart 
Socker kan orsaka depression 
Socker kan öka insulinutsöndringen hos människor som äter sockerrik mat jämfört med dem som har en kost med mindre socker. 

Socker ökar jäsningsprocessen i grovtarmens bakterieflora 
Socker kan orsaka hormonobalans 
Socker ökar blodplättarnas koaguleringsförmåga, vilket leder till blodproppar 
Slutsatsen är given: om socker vore en ny substans som lanserades idag som tillsats i livsmedel, skulle den omedelbart totalförbjudas!

© Bitten Jonsson 2001 
Text: Bitten Jonsson
http://www.bittensaddiction.com/



En föreläsning av Bitten Jonsson om Sockerberoende.
Vädigt bra och informationsrik
Bitten har även skrivit boken Sockerbomben 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar