fredag 30 maj 2014

Varför vi blir sjuka av gluten - Sveriges radio repotage


Att inte tåla gluten har blivit allt vanligare. Sverige är ett av världens mest glutenintoleranta länder men sjukdomen upptäcks allt senare. Ändrade kostråd tros vara en orsak till att få spädbarn numera insjuknar och medianåldern för att bli sjuk har stigit till sju år. Ungefär hälften av alla svenskar har genetiska förutsättningar för glutenintolerans, celiaki och risken att utveckla sjukdomen finns hela livet. Men vad beror den på?

Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetsjukhus och Umeå universitet.

Väldigt Intressant repotage!!
Klicka på länken nedan för att komma till sidan där det finns att lyssna på! :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar